vtbkultuur Aalst

Aalst

Naar het theater 'Het gezin Van Paemel'

De 'bestseller' van Cyriel Buysse

Datum: 29/09/2019
Uur: 13:15
Plaats: CC Leietheater in Deinze
Plaats van bijeenkomst: Vertrek autocar: Roklijf Aalst om 13.15 uur
Prijs leden: 30 euro
Prijs niet-leden: 35 euro
Thema: Literatuur
Type: Podiumactiviteit - theater

 

Begin september opent het theatergezelschap ‘De Kwelm’ het gloednieuwe CC Leietheater in Deinze met een reeks voorstellingen van ‘Het gezin Van Paemel’ van Cyriel Buysse (1859-1932). Dat komt goed uit: Buysse is in Nevele geboren en Nevele is sinds kort een fusiegemeente van Deinze geworden.
Oud-Deinzenaar Hans Van Cauwenberghe regisseert en theatericoon Jo De Meyere, die dit jaar tachtig is geworden,  speelt boer Van Paemel.

vtbKultuur gaat kijken op zondagnamiddag 29 september.

‘Z’hên op ’t volk geschoten, moeder.’

Met deze fenomenale openingszin start het meeslepende relaas van het gezin Van Paemel. Dit Vlaams boerengezin gaat begin 20e eeuw gebukt onder armoede en wordt vernederd door de adel, tevens pachtheren van het erf. De kinderen Van Paemel leggen zich niet zomaar neer bij dit armtierig bestaan. Ze zijn jong en bruisen dan ook van levenslust. Dochter Cordule legt het aan met de vrijbuiter Masco; zoon Eduard, is socialist en strijdt tegen sociaal onrecht in de stad. Ook de andere kinderen zoeken een nieuwe toekomst. Voor boer Van Paemel is er geen uitweg; ‘wirken, nondedzju! tot da’k ‘r bij valle’ is de kern van zijn leven.

Het stuk wordt in de Oost-Vlaamse streektaal gebracht. Oost-Vlaams is behoorlijk verstaanbaar voor buitenstaanders. Bovendien wordt er boventiteling voorzien in Algemeen Nederlands.

Prijs: € 35; € 30 voor de leden (autocarvervoer, entree).

Uiterlijk 28 augustus inschrijven (geert.van.cleemput@vtbkultuur.be; tel. 053 78 06 34; 0474 51 03 17) en betalen op rekeningnummer BE81 9796 2086 9824 van vtbKultuur Aalst.

Vertrek van de autocar: Sint-Annazaal, Roklijf, Aalst om 13.15 uur (opgelet: gewijzigd vertrekuur !!).

<
>
x