vtbkultuur Aalst

Aalst

Een avondje in Bozar Brussel

Opmerkelijk programma in Bozar Brussel

Datum: 22/02/2020
Plaats: Bozar Brussel
Adres: Bozar Brussel Bozar Brussel, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Roklijf Aalst om 18 uur
Prijs leden: 30 euro
Prijs niet-leden: 33 euro
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Uitzonderlijk heeft vtbKultuur Aalst een Bozar-concert geprogrammeerd op een zaterdagavond, en meer bepaald op 22 februari, omwille van het opmerkelijke programma.

Uitgevoerd door het Nationaal Orkest van België onder de leiding van Andrew Gourlay worden de volgende werken ten gehore gebracht:

Pascal Dusapin, Extenso, solo nr. 2 voor orkest; Henri Vieuxtemps, Concerto voor viool en orkest in d, op. 31 met Lorenzo Gatti als violist; Modest Moessorgski, Beelden van een schilderijententoonstelling (orkestratie Maurice Ravel).

“Een symfonie met vioolsolo”, zo omschreef componist Hector Berlioz het Vierde Vioolconcerto van Henri Vieuxtemps. Inderdaad neemt het orkest een prominente rol aan in deze compositie. Vieuxtemps laat de luisteraar ook even wachten op de solist – hij opent het concert met een statig andante voor het orkest. Toch is het echt de violist die uiteindelijk de hoofdrol krijgt, bij ons gespeeld door de rijzende sterviolist Lorenzo Gatto. Met deze Belgische solist vieren we het 200ste geboortejaar van Henri Vieuxtemps, die in 1820 werd geboren in Verviers.
Er zijn vele arrangementen en bewerkingen gemaakt van Moessorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling, maar die van Maurice Ravel is veruit de bekendste. Hij kleurt elk schilderij op eigenzinnige wijze in. Zo componeert hij een solo voor saxofoon, een instrument dat pas net daarvoor was uitgevonden en niet gangbaar was voor gebruik in een symfonieorkest. We zullen de schilderijen van Hartmann, die de inspiratie vormen voor dit werk, voortaan via deze muziek moeten bekijken – de originele doeken zijn helaas verloren gegaan.

Uiterlijk 19 januari inschrijven (geertvancleemput@telenet. be; 053 78 06 34) en betalen op rekening BE81 9796 2086 9824 van vtbKultuur Aalst.

Prijs: € 33 (autocarvervoer, kaart cat. II, programmabrochure), of € 30 ledenprijs.

De autocar vertrekt vanaf Roklijf in Aalst (ruime parkeermogelijkheid) om 18 uur (opgelet: vertrekuur gewijzigd).

Dit concert wordt ingeleid door Koen Uvin op woensdag 19 februari om 14 uur in CC De Werf.

Deelnemingsprijs: € 6 of € 5 voor leden; € 1,5 Kansenpas; gratis voor wie meegaat naar het concert de volgende dag. Bij voorkeur vooraf inschrijven en betalen (BE81 9796 2086 9824 van vtbKultuur Aalst) .

<
>
x