Cultuursmakers

Sint-Katelijne-Waver

Myanmar, het gouden land

Een ontdekkingstocht doorheen Myanmar, waarbij het rijke cultuurpatrimonium, de kleurrijke authenticiteit en de etnische diversiteit goed aan bod komen.

Datum: 31/03/2017 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: residentie Offendonk
Adres: De haes 8A, 2860 Sint-Katelijne-Waver
Plaats van bijeenkomst: ter plaatse
Prijs leden: 4 Euro
Prijs niet-leden: 5 Euro
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Myanmar, het voormalige Birma, heeft op cultureel en religieus gebied veel aan het oude India te danken, maar het onderging ook de invloed van Thailand en van allerlei tribale culturen in de buurlanden.  In 1885 werd het land door de Britten ingelijfd en pas in 1948 won het zijn onafhankelijkheid terug. Sindsdien is geen enkele regering erin geslaagd de vele volkeren van Myanmar onder één gezag en in vrede te verenigen. Ook nu nog ontstaan geregeld brandhaarden van geweld, vooral door de conflicten tussen etnische minderheden en het machtige regeringsleger dat het politieke leven domineert. Het hoe en waarom van die tragische toestand moeten we zoeken in de geschiedenis.

Myanmar is nu vrij toegankelijk maar blijft nog steeds één van de meer mysterieuze reisbestemmingen in het Verre Oosten. Het land straalt een heel eigen schoonheid uit en de bevolking, die langzaam meer vrijheden en welvaart verwerft, blijft gastvrij en vriendelijk. De prachtige oude architectuur, nauw verbonden met schilderingen en beeldhouwwerken, getuigt van een heel eigen zin voor schoonheid en kunst. Het betreft hier niet alleen het Birmaanse artistieke erfgoed, maar ook dat van de Shan, de Arakanezen en andere volkeren. De boeddhistische cultuur is er bijzonder levendig gebleven en ze is alomtegenwoordig,  niet alleen op de oude tempelsites maar ook in het dagelijkse leven van jong en oud.

Deze kennismaking neemt u mee op een ontdekkingstocht doorheen het land, waarbij het rijke cultuurpatrimonium, de kleurrijke authenticiteit en de etnische diversiteit van het hedendaagse Myanmar goed aan bod komen.

Verteller Etienne Hauttekeete studeerde Romaanse filologie en Japanologie. Hij werkte mee aan verschillende tentoonstellingen van boeddhistische en Aziatische kunst en geeft nog steeds rondleidingen in musea en collecties van Aziatische kunst in Europa en Azië. Hij maakte ongeveer 140 reizen in boeddhistisch Azië. Zijn laatste publicatie is Onder de bodhiboom. Het boeddhisme in zijn historische context.

 

<
>
x