Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Uitstap naar Halle & Alsemberg: Hallerbos & Herisemmolen

Daguitstap met eigen vervoer. Natuur en industrieel erfgoed.

Datum: 26/04/2017 tot 01/01/1970
Plaats: Halle
Plaats van bijeenkomst: Samenkomst om 09:50 u. op één van de parkings aan de bosrand. Info en routeplan volgt!
Prijs leden: € 32, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief.
Prijs niet-leden: € 35, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief.
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 10 april 2017 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Carpooling: Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE45 9731 7261 7089 BIC ARSPBE22 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Bij het begin van onze tijdrekening maakte het Hallerbos deel uit van het uitgestrekte Kolenwoud, een oerwoud dat zich vóór de komst van de Romeinen uitstrekte van de Zenne tot de Maasvallei, en dat vanaf de Romeinse tijd langzaam gaat verbrokkelen. Tijdens de 18e eeuw vormden het Zoniënwoud en het Hallerbos nog steeds één geheel, pas tijdens de Franse overheersing is dit ongedaan gemaakt. Samen met het Zoniënwoud, het Meerdaalwoud, het Kravaalbos en Buggenhout-bos vormt het Hallerbos de laatste resten van dit oerwoud. De oudste vermelding van het Hallerbos dateert uit 686. De (heilige) Waltrudis, uit het huis der Merovingers, bezat een landgoed op de plek waar nu de stad Halle ligt. Het is nu het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Het bos is een publiekslieveling dankzij het prachtige paarse tapijt van wilde hyacinten, die bloeien rond midden april. Het gevarieerd reliëf zorgt voor heerlijke wandelmogelijkheden en maakt een bezoek aan dit bos meer dan de moeite waard. Het merendeel van de kruidachtige vegetatie bestaat uit lentebloeiers (zogenoemde stinsenplanten), die hun optimale ontwikkeling kennen vooraleer het kronendak van de bovenste etage zich volledig sluit. Zeker de wilde hyacint, die van einde april tot half mei plaatselijk uitgestrekte blauwe bloemtapijten gaat vormen, mag de meest typische planten-soort van het Hallerbos genoemd worden. Een bekwame natuurgids zal ons tijdens een wandeling hier alles over vertellen! We gebruiken de lunch in de Brasserie “De Smidse” die deel uitmaakt van het industrieel complex van Herisem, op ong. 7 km. Van het Hallerbos. De lunch bestaat uit een dagsoepje, kip met getomateerde geuzesaus en frietjes met rijstpap. De flessen water die u op tafel vindt zijn inbegrepen. Andere dranken afzonderlijk te bestellen en betalen.

De papiermolen Herisem is een authentiek voorbeeld van een 16de eeuwse papier-molen die uitgroeide tot een 19de eeuws kartonfabriek. Het illustreert hoe het oude ambacht van papierscheppen in België werd beoefend en hoe dit ambacht uitgroeide tot een industrie. Daarnaast is het monument ook een authentiek voorbeeld van industriële archeologie: de machines waarmee het eerste mechanische karton geproduceerd werd, staan nog steeds opgesteld hoe ze er werden achtergelaten bij de sluiting in 1940.
Onder begeleiding van een gids, wandelen we door de belangrijkste delen van de papiermolen en de kartonfabriek en krijgen we uitleg bij de verschillende werktuigen en machines. Je kan ervaren hoe het leven in Belgie eraan toe ging in de 19de eeuw. Onderweg krijgen we uiteraard een demonstratie papier scheppen.
Vervoer: Zowel bij het Hallerbos als te Herisem zijn de parkeerplaatsen beperkt. We adviseren dus carpoolen om het aantal auto’s te beperken. We willen dit, zoals gebruikelijk, faciliteren door kandidaat-passagiers in contact te brengen met kandidaat-chauffeurs. Alle verdere afspraken dienen de betrokkenen rechtstreeks onder elkaar te maken.

Respect: De boshyacinten van het Hallerbos zijn uiterst delicaat en planten zich erg traag voort. Letterlijk élke voetafduk in het bloemenkleed is goed voor een kaal plekje het volgend jaar. We vragen uw respect voor deze wondermooie maar tere natuur: blijf op de paden. Overigens kunnen er bevoegde boswachters in burger rondlopen!

<
>
x