Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Uitstap naar Beringen en Ham (eigen vervoer)

Vroege industrie en religie in Limburg

Datum: 05/08/2017 tot 01/01/1970
Plaats: B-mine Beringen en Kerk Ham
Adres: Comansweg 72, 3940 Hechtel-Eksel
Plaats van bijeenkomst: Hechtel-Eksel
Prijs leden: € 33, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief.
Prijs niet-leden: € 35, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief.
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 20 juli 2017 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305. Ingeval u wil carpoolen als chauffeur of als passagier, dan graag vermelden.
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE45 9731 7261 7089 BIC ARSPBE22 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

In de voormiddag brengen we een bezoek aan B-mine in Beringen en volgen het “mijnwerkerspad”. We wandelen met een ex-mijnwerker als gids doorheen de historische mijngebouwen en verkennen de badzaal, de lampenzaal, de bezettingszaal en de schachtbok die de mijnwerkers gebruikten om in de ondergrond af te dalen. Als afsluiter duiken we samen de ondergrond­simulatie in waar je je even mijnwerker waant.

Lunch: We lunchen in Beverlo bij ’t Bakhuisje: een slaatje met zalm gevolgd door kipfilet met een koffie na.

In de namiddag gaan we naar Oostham. De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Oostham bezit de oudste toren van het land, het onderste, stenen gedeelte dateert immers uit de 10de eeuw. De muren zijn opgetrokken uit Diesterse ijzerzandsteen en doorsneden met het zogenaamde opus spicatum of “korenaarverband”. Dit verband dateert uit de Karolingische of pré-romaanse tijd. Op het stenen gedeelte rusten de “klokkenstoel” en de achtzijdige, geknikte torenspits.

Ook de pastorie van Oostham heeft een zeer oude geschiedenis; ze werd verschillende malen herbouwd. In 1671 begon onder het pastoorschap van Walterus Meeuws (1660-1682), op kosten van de abdij, de bouw van de huidige pastorie. Dit statige gebouw is gebouwd in Brabantse renaissancestijl. Deze geklasseerde pastoorswoning is het onderdak geworden van de Heemkundige Kring Ham.

<
>
x