Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Busuitstap naar Tienen

Langs onbekende Romeinse wegen en paden!

Datum: 06/05/2017 tot 01/01/1970
Adres: Oude Heerstraat 2, 3940 Hechtel-Eksel
Plaats van bijeenkomst: Opstapplaatsen en -tijdstippen volgen later
Prijs leden: € 60, bus, fooi, gids, oortjes, lunch en alle toegangen inbegrepen. Dranken en evt. afsluitende koffiepauze niet inbegrepen
Prijs niet-leden: € 63, bus, fooi, gids, oortjes, lunch en alle toegangen inbegrepen. Dranken en evt. afsluitende koffiepauze niet inbegrepen
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijving: vóór 25 april 2017 online of bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305
Betaling: binnen de 7 dagen na inschrijving door storting op rekening IBAN BE45 9731 7261 7089 BIC ARSPBE22 van
Cultuursmakers LHE met vermelding van uw naam en de vermelding “6 mei uitstap Tienen”.

We laten ons die dag op sleeptouw nemen door een deskundige en boeiende verteller: dr. Klaas Vansteenhuyse, archeoloog, historicus en veel gevraagd lesgever en gids bij Amarant en Davidsfonds. Hij neemt ons mee langs Romeinse heerbanen aan de zuidrand van het Hageland.

In de voormiddag volgen we ruwweg het traject van de oude Romeinse heerbaan Tongeren – Bonen (Boulogne) die in die regio relatief goed terug te vinden is, uiteraard begeleid door de boeiende historische verhalen van Klaas. We bekijken een aantal “tommen” die evenwel niet altijd zijn wat de volksmond er van maakt. We staan ook even stil bij het pittoreske Hakendover waaraan ook een mooi verhaal verbonden is. De “petite histoire”, uiteraard wél met respect voor en gekaderd in de geschiedenis

Hoogtepunt van de voormiddag worden “de 3 tommen” (échte) in Tienen en de vlakbij gelegen necropool van Grimde. Dat is een stemmige, in onbruik geraakte kleine parochie­kerk die is omgebouwd tot een sfeervolle begraafplaats voor gesneuvelden. Uniek!

De lunch gebruiken we in “Het Wit Paard” in Tienen: dagsoep en stoofvlees met frietjes; dranken, zoals altijd, niet inbegrepen.

Na de middag bezoeken we het museum “Het Toreke”, de voormalige stadsgevangenis, met een tentoonstelling over rituelen van leven en dood bij de Romeinen. Qua afmetingen een bescheiden museum, maar met een interessante en prachtig museaal gepresenteerde collectie van artefacten uit de regio, o. a. uit de tommen! Dankzij onze oortjes kan u het boeiende verhaal van Klaas volgen zonder zich rond hem te verdringen, of zelfs rondstruinend op eigen ritme.

Vervolgens brengt de bus ons naar de tuinen van Hoegaarden, waar de hoofdtuinier ons zal inwijden in de geschiedenis en de betekenis van “zijn” tuinen.

Het kapittel van Hoegaarden werd door Gravin Alpaïdis in het jaar 980 gesticht en hing af van het Domkapittel van Keulen. Het had als hoofd­bestaans­reden het zingen van het koorofficie, om meer luister te brengen in de celebratie van de kerkelijke diensten. In het midden van de 18de eeuw werd het Kapittelhuis en het aanpalende Arendsnest gerestaureerd. Op het einde van deze eeuw werd het Kapittel verbeurd verklaard en afgeschaft. Zo kwam het domein in particuliere handen, tot de laatste eigenaar, precies 1000 jaar na de stichting van het Kapittel, vermoord werd door zijn tuinman – de huidige tuinman schijnt minder bloed­dorstig te zijn – oef! Momenteel wordt het park beheerd door de gemeente Hoegaarden.

Afhankelijk van weer, drukte en tijdsverloop kan er evt. nog een korte vrije koffiepauze ingelast worden in “Het Kapittelhuys”, waarvan het terras uitkijkt over de tuinen.

 

<
>
x