Cultuursmakers

Geel

Duitse Hanzesteden

Tijdens deze reis doorkruisen we het Bundesland Nedersaksen, waarin de twee stadsstaten Bremen en Hamburg en de stad Lüneburg gelegen zijn, rijden dan de deelstaat Sleeswijk-Holstein binnen, waar we de Hanzestad Lübeck bezoeken, om vervolgens kennis te maken met enkele Hanzesteden in Mecklenburg-Vorpommern, de meest noordoostelijke deelstaat van Duitsland, gelegen in de vroegere DDR.

Datum: 12/08/2018
Plaats: Duitsland
Prijs leden: 1595
Prijs niet-leden: 1605
Thema: Architectuur
Type: Meerdaagse uitstap/Cultuursmakers-trip

 

 Dag 1: zaterdag 4 augustus 

De eerste dag brengt ons naar de Hanzestad Bremen, bekend van ‘De Bremer Stads-muzikanten’. De rijkdom van de Oostzeehandel van weleer lezen we af tijdens een wandeling in het stadscentrum met zijn fraaie stadhuis, zijn Roland en zijn kathedraal. Heel bekend is ook de Böttcherstraβe, die een fraai ensemble vormt van middeleeuwse en expressionistische elementen … en is dat nou niet precies de straat waarin ons hotel (Radison Blu) gelegen is! 

Onze wandeling eindigt in de Schnoor, het oudste stadsdeel van Bremen, dat nog niets van zijn middeleeuwse glorie heeft ingeboet. 

Dag 2: zondag 5 augustus 

Vandaag verhuizen we naar de levendige Hanzestad Hamburg, waar een rondrit ons ondermeer langs het onlangs geopende concertgebouw de Elb- philharmonie en de Hafencity voert. We maken ook kennis met de Speicher- stadt, het stadsdeel waar in de 19e eeuw de handelaren hun waren belastingvrij konden opslaan, en ontdekken de charmante Krameramtsstu- ben uit de 17e eeuw, eertijds een gesloten hofje voor de weduwen van de winkeliersgilde. De tocht eindigt met een havenrondvaart. 

Hierna zoeken we het hotel Arcotel Rubin op, waar we twee nachten zullen verblijven. 

Dag 3: maandag 6 augustus 

Een dagexcursie brengt ons naar de Freie Reichs- und Hansestadt Lübeck, voorwaar de meest bezienswaardige stad van Schleswig-Holstein, met een overvloed aan de zo typische baksteengotiek. In 1358 werd de stad het cen- trum van de Hanze. Hier wacht onze gids ons op voor een wandeling in de Altstadt met de indrukwekkende Holstentor (stadspoort), de kathedraal, de Katharinakerk en het Buddenbrookhaus (Thomas Mann). 

In de stad is ook de firma Niederegger gevestigd, de vermaarde fabrikant van de Lübecker Marzipan, waar we bij wijze van lunch op een uitzonderlijke culinaire combinatie worden getrakteerd. 

In de namiddag bezoeken we het Europäische Hansemuseum

Dag 4: dinsdag 7 augustus 

Na het ontbijt maken we ons klaar voor een tocht naar Schwerin, de stem- mige hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern met haar sprookjeskasteel, helemaal omgeven door water. Zijn huidige uiterlijk dankt Schwerin vooral aan groothertog Paul Friedrich, die in de 19e eeuw de stad uitkoos als resi- dentie. We maken kennis met de stad en haar geschiedenis tijdens een be- geleide wandeling. 

Na de lunch stevenen we af op de Hanzestad Wismar, waar de zogeheten baksteengotiek onze aandacht trekt. Heel het oude stadscentrum is trouwens Unesco-werelderfgoed. 

We dineren en logeren er in hotel Alter Speicher

Dag 5: woensdag 8 augustus 

’s Morgens voert onze chauffeur ons naar de badplaats Kühlungsborn, van waaruit ‘Molli’, een honderdjarige stoomlocomotief, ons naar Bad Doberan brengt. Hier krijgen we een rondleiding in het gotische Münster, een van de mooiste kerken langs de Oostzee en een uitzonderlijk goed bewaard voorbeeld van de baksteengotiek. 

Verder gaat het naar Rostock, een belangrijke internationale havenstad, die op een geschiedenis van 800 jaar kan terugblikken en ook kan bogen op de titel oudste universiteit in het Oostzeegebied (1419). 

Na het bezoek zetten we koers naar hotel Hafenresidenz in Stralsund. 

Dag 6: donderdag 9 augustus 

We maken al wandelend kennis met het bekoorlijke Stralsund, dat terecht de status van Unesco-werelderfgoed verdient. De ligging aan de Oostzee, de zorgvuldig gerestaureerde burgerhuizen en, imposante bakstenen ker-ken en andere historische gebouwen maken deze Hanzestad tot een uit-zonderlijk fraaie culturele parel in de Noord-Duitse regio. 

Via een twee kilometer lange brug is Stralsund verbonden met Rügen, het grootste eiland van Duitsland. Een bijzonder curiosum op het eiland is een 4,5 kilometer lang gebouw in Prora, gebouwd in de Nazitijd (1936-1939). 

Hier zouden 20.000 arbeiders en hun gezinnen ‘Kraft durch Freude’ krijgen. Het uitbreken van de oorlog stak daar een stokje voor. 

Via de mondaine badplaats Binz en de classicistische villa’s van Putbus keren we terug naar Stralsund, waar we een tweede nacht in hotel Hafenresidenz doorbrengen. 

Dag 7: vrijdag 10 augustus 

De volgende Hanzestad die we bezoeken klinkt wellicht vertrouwd in de oren: Lüneburg, bekend van de Lüneburger Heide, het grote heide - en bosland-schap in het noordoosten van Nedersaksen. De historische stad ligt aan de rand van dit natuurgebied tussen Hamburg en Hannover. 

We ontdekken de talrijke bouwwerken in laatgotische en renaissancestijl, die haar tot hoofdstad van de Noord-Duitse baksteenkunst maken. 

Na de lunch maken we een huifkartocht door de heide, die normaal gespro-ken op dat moment in volle paarse bloei zal staan. 

Huifkartocht op de heide We besluiten de dag met een rit naar Schneverdingen, waar we in het Land-hotel Schnuck dineren en overnachten. 

Dag 8: zaterdag 11 augustus 

Vandaag rijden we door naar Osnabrück, de op twee na grootste stad van Nedersaksen met een sfeervolle Altstadt. Vanaf de 13e eeuw vervul-de Osnabrück als Hanzelid een belangrijke rol als doorvoerhaven, die het Rijnland met de Oostzee verbond. In de raadszaal vonden in 1648 de vredesonderhandelingen plaats van de protestantse achterban die zou-den leiden tot het einde van de Dertigjarige Oorlog. Op hetzelfde ogenblik beraadslaagde de katholieke aanhang zich in Münster, waar uiteindelijk de vrede werd beklonken die de geschiedenis zou ingaan als de Vrede 

van Westfalen, en ook een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog in de de Nederlanden (1568 – 1648). 

In de namiddag bezoeken we de Landesgartenschau in Bad Idberg, een jaarlijks kunstig aangelegde planten- en bloemenexpositie. 

We zoeken onze welverdiende nachtrust op in hotel Westerkamp in Osnabrück. 

Dag 9: zondag 12 augustus 

Op de terugreis houden we halt in Münster, waar we tijdens een wandeling de historische ‘vredeszaal’ in het stadhuis bezoeken, waar dus ook een stuk van onze ‘vaderlandse’ geschiedenis geschreven werd. 

 

Praktische informatie 

Kostprijs: € 1595 per persoon in een tweepersoonskamer; € 1835 in een eenpersoonskamer. 

Deze Cultuursmakers-trip omvat: autocarvervoer, 8 overnachtingen met halfpension in viersterren-hotels, alle middagmalen, alle bezoeken volgens programma, toegangsgelden, lokale gidsen, rondleidingen met draadloos audiosysteem, reisbegeleiding, fooien en taksen. 

Niet inbegrepen: reis- en annulatieverzekering. 

Je moet lid zijn van Cultuursmakers of VAB. indien niet: extra 10 euro lidgeld per gezin. 

Zo spoedig mogelijk en liefst voor 1 maart 2018 inschrijven bij je eigen afdeling. De inschrijving is pas definitief na betaling van een voorschot van 500 euro. 

Het saldo is uiterlijk te betalen op 1 mei 2018. 

Het contractje vul je in en stuurt dit naar kris.vanpelt@cultuursmakers.be. 

Het programma kan eventueel enkele kleine wijzigingen ondergaan. 

De reis wordt georganiseerd in samenwerking met Reisbureau De Hauwere Lebbeke, Cat. C nr. 3315 en Service-Reisen Heyne GmbH & Co - HRA 1333, Giessen (Duitsland).

<
>
x