Cultuursmakers

Affligem

Vrouwen van Laken (deel I)

Voordracht door Mark De Bie

Datum: 29/05/2017 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: Cultureel Centrum Abdij Affligem
Adres: Abdijstraat 6, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Abdijstraat 6
Prijs leden: € 3
Prijs niet-leden: € 4
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Klapstoel: “Vrouwen van Laken” (deel 1)

door Mark De Bie

De klassieke geschiedenis van het koninkrijk België begint met koning Leopold I en loopt zo verder tot de huidige koning Filip. Maar wat onze voordrachten betreft, houden we het na Leopold III voor bekeken en richten we even onze aandacht op de vrouwen van Laken wat ons inziens minstens even interessant moet zijn.

Tot aan de Eerste Wereldoorlog trouwden royals vrijwel uitsluitend met een partner van dezelfde rang en stand. Hun huwelijkspolitiek bleef typisch ancien régime. Prinsessen werden uitgehuwelijkt wat meestal resulteerde in mislukte huwelijken. Zo bleef het gearrangeerde huwelijk van Leopold II met Marie-Henriette van Oostenrijk niet duren. Deze laatste was erg ongelukkig aan het Belgische hof. Toen haar echtgenoot een maîtresse bleek te hebben trok de koningin zich vaker terug in haar buitenverblijf in Spa. De oudste dochter prinses Louise, geboren in 1858, groeide op in een liefdeloze omgeving. Leopold had uiteraard gehoopt op een zoon als eerstgeborene en Louise kreeg een spartaanse opvoeding. Ze werd op haar 17e uitgehuwelijkt aan de 31-jarige prins Filips van Saksen-Coburg-Gotha, een achterneef die behoorde tot de rijke Hongaarse tak van de Coburgfamilie. Al gauw bleek dit huwelijk een mislukking. Uiteindelijk zou Louise haar ware liefde vinden bij een Kroatische graaf wat in ongenade viel bij Leopold waardoor de banden met haar vader verbroken werden en de geldkraan werd dichtgedraaid. Louise stierf in volslagen armoede. Als tweede kind kreeg Leopold wel een zoon die echter stierf op 9-jarige leeftijd.

En hoe verging het Stéphanie, het derde kind en tweede dochter van Leopold II? Ook zij kreeg, net als haar zus Louise en later Clémentine, een harde opvoeding. Op haar 17e werd ze de schoondochter van keizer Franz Jozef en Sissi. Voor Leopold was dit een opsteker want het betekende dat zijn dochter keizerin van Oostenrijk zou worden. Maar haar echtgenoot Rudolf schoot in het jachtslot Mayerling eerst zijn minnares en vervolgens zichzelf door de kop. Leopold zag zijn dromen i.v.m. zijn dochter in rook opgaan, kon moeilijk verwerken dat alles misliep en ook Stéphanie werd onterfd. Mark De Bie vertelt ons hoe Stéphanie nog 45 jaar verder leefde.

En wie was Clémentine, de derde dochter uit datzelfde gezin? Leopold had nog steeds op een troonopvolger gehoopt maar zij was ongetwijfeld de lievelingsdochter van haar vader en verbleef vaker met hem in Oostende terwijl Marie-Henriette, haar moeder, vluchtte in een somber en eenzaam bestaan in Spa. Toch kreeg Clémentine geen toestemming om te trouwen met de prins van haar dromen, Victor Napoleon van Frankrijk. Uiteindelijk zou ze moeten wachten tot in 1910 om, nauwelijks vier maanden na het overlijden van haar vader, met hem te trouwen. Het was een gelukkig huwelijk en het echtpaar kreeg twee kinderen. Van de drie dochters van Leopold II is ze de enige die relatief gelukkig is geweest.

Het leven van deze drie vrouwen is genoeg om een hele avond te vullen en zoals we dat van Mark gewend zijn doet hij dat met verve en wordt het weer een boeiend verhaal.

In samenwerking met het Affligems Gemeentebestuur

 

<
>
x