Cultuursmakers

Affligem

Kruisborrewandeling in Asse

Wandeling van 8 km in Asse rond de Kruisborre

Datum: 22/09/2018 tot 01/01/1970
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:45
Plaats: Boekfos 2 te 1730 Asse
Adres: Boekfos 2, 1730 Asse
Plaats van bijeenkomst: Parking Boekfos
Prijs leden: 0
Prijs niet-leden: 0
Thema: Natuur
Type: Wandeling of fietstocht

Kruisborre-wandeling in Asse

Zaterdag 22 september 2018 om 14 u.

Vertrek: Parking Boekfos, Asse

De streek Brabantse Kouters heeft een zeer gevarieerd landschap en maakt deel uit van de Groene Gordel. De benaming ‘Kouter’ verwijst naar de grote aanwezigheid van bewerkte velden in de streek. Deze nog vrij nieuwe regio vormt de schakel tussen ‘Pajottenland’ en ‘Dijleland’. De nabijheid van Brussel is uiteraard niet vreemd aan de verstedelijking van dit stukje Groene Gordel. Naast veel andere randgemeenten van Brussel maakt Asse deel uit van de Brabantse Kouters. In de folklore van deze gemeente speelt de hop een grote rol. Eens werd het landschap hier bepaald door indrukwekkende hopvelden. Maar liefhebbers kunnen hun hartje nog ophalen in de prachtige natuur die Asse rijk is. Je ontdekt er de mooiste plekjes, glooiende landschappen en kronkelende beekjes.

We kiezen voor het Kruisborre-wandelpad met op onze weg de Kruisborrekapel, de eerste in een hele reeks kapelletjes die herinneren aan een middeleeuwse bedevaartsroute. Het is uniek en beschermd erfgoed. De legende vertelt hoe in de Middeleeuwen een oud en arm vrouwtje haar schulden niet kon afbetalen aan Joodse handelaars en in ruil voor wat geld hen een gewijde hostie zou bezorgen, een voorwerp van spot voor haar schuldeisers. Maar, vervuld van berouw om haar heiligschennende daad, verborg ze de H. Communie in een oude holle boom. Alhoewel deze al jaren geen blad meer gedragen had, begon hij meteen volop te bloeien. Van overal kwamen gelovigen dit wonder aanschouwen. Een toornige boer, die de vermolmde boom wou omhakken, zag hoe de bloedgekleurde houtspaanders kruisgewijs neervielen en zo begon de legende van de miraculeuze kruisen van Asse. De in de lommer verscholen kapel werd in 1622 gebouwd n.a.v. de steeds groeiende devotie voor het Heilig Kruis. De kapelletjes die je op je weg voorbijkomt werden opgericht door bedevaarders als dank voor een verkregen gunst. Op initiatief van de gemeente werd deze ommegang herschapen in een mooie wandelroute en kregen de kapelletjes een opknapbeurt. De kapel van Sint-Antonius aan de drukke Steenweg op Edingen is de laatste in de reeks en aan de overzijde van de steenweg vind je het landelijke café ‘De Koekoek’, eventueel even tijd voor een verfrissing.

Het mooie gehucht Asbeek met een zicht op de Putberg mag op onze wandeling uiteraard niet ontbreken. We belanden ook in bosjes, een aardig stukje ongerepte natuur met wissen, knotwilgen en elzen. En langs de Broekebeek en de Broekebaan bereiken we weer het centrum van Asse met de Sint-Martinuskerk die sinds 1940 als monument beschermd is. De huidige kerk, met een oorspronkelijk Romaanse aanleg, is een mooi gotisch gebouw opgetrokken uit zandsteen van de streek en het resultaat van verschillende bouwfasen. Via de kerk komen we op het stemmige marktplein terecht met zijn oude en fraai gerestaureerde gevels, de ideale plek om even op adem te komen na een sportieve prestatie. Van zodra de zon door de wolken priemt zitten de terrasjes hier overvol.

Asse is niet ver en al wandelend leert men zijn streek beter kennen. De natuur is ook een buffer tegen geluid, fijn stof of warmte en de drukte van het leven verglijdt van zodra je in de openlucht vertoeft. Redenen genoeg dus om met ons mee te wandelen!

<
>
x