Cultuursmakers

Affligem

Een dagje Geraardsbergen

Bezoek aan Geraardsbergen, historisch en ambachtelijk

Datum: 26/09/2018 tot 01/01/1970
Uur: 08:30
Uur van samenkomst: 08:15
Plaats: Parking RANTOUR
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour , Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: 65
Prijs niet-leden: 70
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Daguitstap

Geraardsbergen, historisch en ambachtelijk

Woensdag 26 september 2018

Vertrek: Parking Rantour Affligem om 8.30 uur

De regio rond Geraardsbergen is onlosmakelijk verbonden met de drie M’s: de Muur, mattentaarten en Manneke Pis. Met zijn middeleeuwse stadsstructuur is Geraardsbergen ideaal om te voet te verkennen. Op een beperkte oppervlakte ontdek je steegjes, eeuwenoude straten, boeiende architectuur en tal van monumenten. Na een ochtendkoffie in het gezellig caffeetje ’t Stadhuis op de markt volgen we een gegidste wandeling “In het spoor van Grupello op zoek naar barok”. We lopen langs het Abdijpark, het Stadhuis, de Sint-Bartholomeuskerk en het Oud Hospitaal. Gabriël Grupello, geboren in Geraardsbergen in 1644, was een Vlaams beeldhouwer die vooral actief was in Brussel en Düsseldorf. Zijn stijl vormt de overgang van de zware Vlaamse barok naar een meer elegante vormentaal. Hij werd hofbeeldhouwer van koning Karel II van Spanje en had andere bekende opdrachtgevers zoals keizer Karel VI, Lodewijk XIV van Frankrijk en Willem III van Oranje-Nassau. Grupello gaf blijk van een virtuoze materiaalbeheersing en beweerde dat Rubens zijn grote voorbeeld was.

We starten onze wandeling aan het Abdijpark. De oorspronkelijke Sint-Pietersabdij kreeg haar huidige naam ‘St.-Adriaan’, de pestheilige, toen zijn relieken hier werden ondergebracht. Eeuwenlang is deze Benedictijnenabdij een gerenommeerd bedevaartsoord geweest. Ook op politiek, economisch en cultureel vlak zou de St.-Adriaansabdij de groei van Geraardsbergen bespoedigen. In de nasleep van de Franse revolutie werden de kloosterlingen verdreven, het domein verkocht en het klooster en de kerk gesloopt. Enkel het poortgebouw, het abtenhuis en het koetshuis bleven bewaard. Deze gebouwen zijn vandaag nog te bewonderen op het domein. Op de markt springen het Stadhuis en de Sint-Bartholomeuskerk in het oog. Zijn huidige neogotische uitzicht kreeg het stadhuis na een grondige verbouwing op het einde van de 19e eeuw. Het streekbezoekerscentrum over Geraardsbergen en de Vlaamse Ardennen is er nu ondergebracht. De kerk is eeuwenoud en werd een aantal keren verbouwd. Barok domineert in het aanzicht. De fraai beschilderde muren van Louis-Bert de l’Arbre in het koor en het grote orgel zijn blikvangers. Ook het Oud Hospitaal werd voortdurend verbouwd en heropgebouwd maar ontstond vermoedelijk al rond 1200.

Het hospitaalkerkje op de straathoek werd opgetrokken in de stijl van Lodewijk XV. In het hofje naast de kerk staat de originele Marbol (de oudste gotische fontein), die op de Markt door een kopie werd vervangen.

Na deze verkwikkende wandeling stillen we onze honger in “My Lunchtime”, een trendy restaurant op de prachtig aangelegde Kaai langs de Dender. Maar je kan de stad niet verlaten vooraleer geproefd te hebben van de Geraardsbergse Mattentaart. Dit door Europa op-en-top ambachtelijk streekproduct is te koop bij alle bakkers in de stad. Al in de 16e eeuwse geschriften vinden we recepten terug van mattentaarten. Het label ‘Beschermde geografische ligging’ waarmee het unieke en heerlijke gebakje is bekroond houdt in dat de melk en de matten afkomstig moeten zijn van hoeves op het grondgebied van Geraardsbergen of buurtgemeente Lierde. We brengen een bezoek aan bakkerij Nevens voor een demonstratie van het mattentaartbakken (met degustatie). Nadien volgt een gegidste panoramische rondrit door de deelgemeenten. Met de markt als begin- en eindpunt brengt deze rit ons op interessante plekjes in de ruimere omgeving van Geraardsbergen en de Dendervallei.

Wie Geraardsbergen zegt, denkt onmiddellijk aan de Muur, een flinke uitdaging voor elke wielertoerist, maar wij sluiten gezellig af waar we onze dag begonnen zijn, nl. in Taverne ’t Stadhuis op de Markt, waar we kunnen kiezen uit een zeer uitgebreide bierkaart. Het hoeft niet altijd ver van huis te zijn. Ontdek samen met ons en een gids waar Geraardsbergen goed in is, nl. authentiek genieten!

 

Prijs: Cultuursmakers-leden  € 65, niet-leden  € 70

Inbegrepen: vervoer, koffie, gegidste bezoeken, lunch en rondrit

Inschrijven vóór 17 september 2018

 

 

<
>
x