Cultuursmakers

Affligem

Dauwtrap "Sint-Antonius"

Opening van de Sint-Antoniusviering met een korte wandeling gevolgd door koffiekoeken en koffie.

Datum: 20/01/2019 tot 01/01/1970
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 07:45
Plaats: Kerkplein Essene
Adres: Ternatsestraat , 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Kerkplein Essene
Prijs leden: 4
Prijs niet-leden: 5
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Wandeling of fietstocht

Vroeger kwamen de boeren op of rond 17 januari naar de kerk om Sint-Antonius te vereren, om zijn gunsten af te smeken voor de pest of het ‘coud vier’ van hun varkens, een dodelijke ontsteking aan de varkenspoten. Ze brachten dan een varkenskop mee. Dit gebeurde altijd in de winter, de koude periode, wanneer de boeren hun varkens slachtten. Er was geen diepvriezer of frigo en alles moest zo fris mogelijk blijven. Vandaar dat de Sint-Antoniusviering in januari plaatsvindt, traditiegetrouw in Essene de derde zondag van januari. De Sint-Antoniusgilde waakt er al decennia over de instandhouding van deze religieuze traditie, die echter verwaterde en helemaal verdween na Wereldoorlog II. Maar de Essense bevolking apprecieerde enorm de heropleving in de jaren ’70. Helaas overleed het boegbeeld Rik De Bolle, die jarenlang voorzitter van de gilde was, in 2016. Intussen werd Rik Heyvaert de nieuwe voorzitter en werd de gilde verrijkt met nog een aantal jonge mannen.

Net als op andere plaatsen in Vlaanderen vindt in Essene die dag een Gregoriaanse hoogmis plaats, waar de typische offergaven voor Sint-Antonius Abt niet ontbreken. De bijzondere band van Essene met deze heilige is te merken aan zijn aanwezigheid op het kerkplein. Daar staat immers zijn beeld dat in 1978 werd ingehuldigd en waar de hespen, de vla, de broden, de kaas, de kippen en zelfs een levendig biggetje per opbod worden verkocht. De opbrengst hiervan gaat naar het opknappen van waardevol patrimonium, in hoofdzaak de kapelletjes van Essene.

Maar vooraleer de feestelijkheden van start gaan krijgt deze speciale dag telkens een sportief tintje. Voor de vroege vogels voorzien we met Cultuursmakers ieder jaar een dauwtrap. Dat is ongeveer 4 km wandelen op de glinsterende parels van de ochtenddauw, genieten van de stilte, de zachte

<
>
x